Het oog wil ook wat...

Ogen zijn de spiegel van de ziel zeggen ze wel eens. Ik ben dan ook altijd geïntrigeerd door ogen. Groot, klein, blauw, bruin, groen, met spikkeltjes of zonder. Aan de ogen zie je vaak of iemand blij is of verdrietig maar ook de huid rondom de ogen dragen bij aan die zo gewenste frisse blik. En omdat de huid natuurlijk tot mijn vakgebied behoort kijk ik altijd met extra aandacht naar de ogen en het gebied daar omheen.

Waarom vallen rimpels rond de ogen het meeste op?

Ogen kunnen de leeftijd verraden net zoals onze handen. De huid rond de ogen laat meestal als eerste huidveroudering zien omdat de huid daar dunner en gevoeliger is dan de rest van je gezicht. Met het ouder worden verslapt de huid en daardoor kunnen ook wallen en kringen ontstaan. Wallen zijn het gevolg van een opeenhoping van vet en vocht en/of een teveel aan huid. Dit kan genetisch bepaald zijn maar ook het gebruik van teveel zout kan een oorzaak zijn. Kringen kunnen ook verschillende oorzaken hebben. Erfelijkheid, een slechte doorbloeding of slaapgebrek kunnen een rol spelen. Kringen onstaan door het verlies van vocht. Het volume onder je ogen wordt minder en er ontstaan vaak droge en soms geïrriteerde schaduwkringen.

Wat kunnen we hier zelf aan doen?

Natuurlijk voldoende water drinken. Zelf heb ik daar gelukkig niet zo veel moeite mee maar als het voor jou echt een opgave is, probeer dan het water wat extra smaak te geven door er bijvoorbeeld, limoen, komkommerschil of wat fruit aan toe te voegen.

Bij vrouwen is bestaat ongeveer de helft van het lichaam uit water. Bij mannen zelfs nog iets meer, zo’n 65%. Het grootste gedeelte daarvan zit in onze cellen. Bij een tekort aan water gaan cellen krimpen. Dit gebeurt ook rondom de ogen. Met water vul je het tekort van binnenuit aan.  En met een goede oogcrème kun je ook vanaf de buitenkant een handje helpen. In een goede oogcrème zitten anti-oxidanten, verzachtende en huidherstellende ingrediënten en het liefst nog een SPF. De wijze waarop de oogcrème verpakt is, is zeker zo belangrijk. Zorg dat je een verpakking hebt die licht en lucht tegenhoudt. (dus niet in een potje) Zo blijft je crème langer houdbaar en kan hij optimaal zijn werk doen. Dus…. lekker drinken en smeren maar want zeg nou zelf; lachrimpeltjes… prima,  maar droogtelijntjes liever niet.

Lieve groet, Marieke